Schone Google Analytics data in 3 klikken: oplossing tegen spam sites

Spambots. Voor de online marketeer zo hinderlijk als terugkerend stof op zwarte meubels; hoe hard of vaak je ook afstoft, de volgende dag zit het er gewoon weer op. Of ben ik de enige die dat heeft?

Gelukkig weet ik wél zeker dat praktisch elke website last heeft van spambots die Google Analytics data vervuilen. Spambots zijn computerprogramma's die verschillende negatieve activiteiten uitvoeren. In dit blogbericht ga ik niet in op de vraag wat spambots doen en waarom zij dat doen. De focus ligt op de oplossing voor de vraag:

"Hoe voorkom ik dat ik beslissingen maak op basis van door spambots vervuilde Google Analytics data?"

Aan het einde van dit artikel heeft u met één klik op de knop een oplossing voor het bovenstaande probleem.

Wat zijn de gevolgen van Google Analytics spam voor uw online marketingactiviteiten?

Één van de negatieve aspecten van spambots is dat zij ervoor zorgen dat uw Google Analytics data allerlei verkeersbronnen weergeven, die eigenlijk geen daadwerkelijke bezoekers naar uw website gestuurd hebben. De gevolgen?

  • Vertekende bezoekersaantallen
  • Vertekende gemiddelden
  • Gebrek aan overzicht

In de onderstaande afbeelding ziet u een Google Analytics account dat zwaar vervuild is door spambots. De verkeersbronnen worden gedomineerd door foutieve spamsites.

Spambots reactief uitsluiten met Google Analytics Filters

Met behulp van zogenaamde 'filters' kunnen spambots uitgesloten worden van uw dataweergave in Google Analytics. Deze filters werken echter reactief: zij hebben alleen betrekking op toekomstige data. Wanneer er op maandag dus 50 bezoeken vanuit een spambot geregistreerd zijn en u op dinsdag de bewuste spambot uit uw gegevens 'filtert', blijft de data van maandag intact. Hierdoor kunt u foute beslissingen maken.

Wat u kunt doen, en wat wij voor onze Media Artists-klanten geregeld uitvoeren en bijhouden, is het pro-actief toevoegen van filters. Wanneer ik in één account verkeer zie vanuit een specifieke spammende verkeersbron, filter ik deze pro-actief uit de andere accounts.

Dit kunt u doen door in Google Analytics bovenin het scherm te navigeren naar 'Admin' / 'Beheerder', aan de rechterzijde uw dataweergave te selecteren en de menu-optie 'filters' te kiezen.

  • Druk nu op +Add Filter
  • Geef uw filter een naam en klik op 'Custom'
  • Druk bij 'Exclude' op het dropdownmenu en selecteer 'Campaign Source'
  • Voer de URL in en druk op 'Save'

Geen vervuilde historische data in Google Analytics met dit geavanceerde spambot-segment.

Wat als u het stof nou eens automatisch kunt scheiden? Segmenteren. Zo ziet u uw zwarte meubels en het stof, maar niet het stof op uw zwarte meubels. Maakt het opruimen direct ook een stuk makkelijker!

Google Analytics heeft een functie genaamd 'geavanceerde segmenten'. Deze vindt u boven de grafieken in de standaardweergaven. Wanneer u naast 'Alle bezoeken' op een segment drukt, kunt u zelf bepalen welke data u in uw tabellen en grafieken ziet. Wij gaan ervoor zorgen dat u uw data zónder data van spambots ziet.

Hoe? Met twee kleine handelingen!

Plak de volgende URL in de adresbalk van uw browser:

https://www.google.com/analytics/web/template?uid=Ql_VvR50TOe1-LWbd-XExg


Selecteer nu uw account.

Hoe kan ik het anti-spambot-segment gebruiken?

Druk boven een grafiek in Google Analytics op het vlak naast 'Alle bezoeken'. Hier kunt u bepalen welke geavanceerde segmenten u wilt toepassen, segmenten bewerken of een nieuw segment aanmaken.

Wanneer u de hierboven vermeldde stappen uitgevoerd heeft, vindt u in de lijst met voorgedefinieerde geavanceerde segmenten nu ook een segment genaamd 'Excl Spamtraffic'. Selecteer en pas toe!

Nu kunt u uw data uit het verleden ook inzien zonder dat deze vertekend is door vervelende spambots. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om het verkeer mét en zónder spambots te vergelijken.

Disclaimer

Dagelijks komen er talloze nieuwe spambots bij. Spambots waarvan de verkeersbron nog niet in uw geavanceerde Google Analytics segment opgenomen zijn. In het hierboven verstrekte segment heb ik de meest voorkomende en recente spambots toegevoegd. Gelukkig kunt u nieuwe spammers zelf toevoegen aan het geavanceerde segment.

Ziet u een verkeersbron met 100% bouncepercentage, gemiddeld 1 paginaweergave bij sessie en een sessieduur van 0:00 minuten? Dan is er een grote kans dat dit een spambot betreft.

Let op: bezoek de URL die u hier ziet absoluut niet. Spambots kunnen ook virussen verspreiden en met een bezoek aan een dergelijke website maakt u grote kans op een virus.

Met de volgende stappen sluit u de nieuw gevonden spambot uit met behulp van hetzelfde geavanceerde segment:

  • Druk boven een grafiek op 'segment toevoegen' / 'add segment'
  • Navigeer naar het segment genaamd 'Excl Spambots' en druk op 'acties' / 'actions' en kies 'bewerk' / 'edit'
  • In het veld waar (traffic2cash.xyz|free-social-buttons.xyz|.... staat, voert u de bewuste URL in. Zorg dat deze omsloten wordt door het rechtopstaande leesteken ( | ).

Dat was het. Nu kunt u weer met zekerheid naar uw historische data kijken, zonder u zorgen te hoeven maken over spammende, vertekenende stofdeeltjes.

Hebben jullie andere oplossingen voor dit hardnekkige probleem gevonden of heeft u verbeterpunten voor deze oplossing? Laat hier dan gerust uw reactie achter. Natuurlijk mag u ook gewoon lekker foeteren of klagen over spambots of stof op uw zwarte meubels!

Neem contact met de online marketingafdeling van Media Artists op voor hulp of meer informatie.

Ontvang automatisch tips en meer informatie in jouw inbox Klik hier

Reacties

//blog/comments/comment[active='1']

Plaats een reactie