Nieuwe SEO-trend: Topic Clusters

Als online marketeer vind ik niets leuker (en belangrijker!) dan me te verdiepen in nieuwe online marketingtrends. Ons werkveld is erg dynamisch en elke dag zijn er wel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van advertising, social media of zoekmachinemarketing. Vooral op het gebied van zoekmachines en zoekmachineoptimalisatie verandert er regelmatig het één en ander.

Zo gaf Google begin dit jaar de mogelijkheid om langere meta descriptions te creëren (van 160 naar 320 tekens), wordt Bing steeds belangrijker en geven mensen steeds vaker met hun stem zoekopdrachten aan de zoekmachine.

Een nieuwe SEO- en contentmarketingtrend die een aantal weken geleden mijn aandacht trok, is het gebruik van topic clusters. Ik weet uiteraard hoe belangrijk content is voor de zoekmachines en probeer het belang van blogs, klantreferenties en video’s altijd eenvoudig uit te leggen aan klanten: elke nieuwe vorm van content is immers een nieuwe kans om gevonden te worden in de zoekmachines.

Wat zijn topic clusters?

Een topic cluster kan worden gezien als een verzameling van websitepagina’s, blogs, video’s en andere contentmiddelen die gecreëerd zijn rondom één hoofdonderwerp: de zogenaamde pillar page. De pillar page is de meest uitgebreide pagina die in principe gebaseerd is op een vrij brede zoekterm.

Vanaf deze pillar page wordt er door middel van links verwezen naar de clusterpagina’s die een onderdeel van het hoofdonderwerp verder uitlichten. Deze clusterpagina’s zijn gebaseerd op meer specifieke zoektermen die weer gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp. Vanaf elke clusterpagina wordt vervolgens weer teruggelinkt naar de pillar page.

Het doel?

Als één van de pagina’s in het topic cluster goed rankt in de zoekmachines, zouden de andere pagina’s daarvan moeten profiteren, omdat ze immers onderling verbonden zijn.

Daarnaast zorgt het continu doorlinken van pagina’s en het aanbieden van gerelateerde content, voor een hogere time on on page, wat betekent dat websitebezoekers langer op uw website blijven.

Topic Cluster voorbeeld

De afgelopen weken hebben we de topic cluster strategie toegepast voor diverse B2B- en B2C-klanten. We kozen één hoofdonderwerp uit als pillar page, op basis van dienstverlening en zoekgedrag, waaromheen we cluster pagina’s creëerden.

Eén van die klanten waarvoor we de afgelopen weken een aantal weken diverse topic clusters hebben gecreëerd is Pokon.

In De Keyword Planner van Google zagen we dat er maandelijks gemiddeld 670.000 keer gezocht wordt op de zoekterm ‘cactus’. Het percentage klikken dat bij het intypen van deze zoekterm uiteindelijk bij Pokon terecht kwam, was echter vrij laag.

En dat terwijl de site van Pokon al over een aantal blogs en productpagina’s beschikte die gerelateerd waren aan de zoekterm ‘cactus’.

Aan ons de taak om die bestaande content te optimaliseren en een plek te geven in het topic cluster ‘cactus’.

Hoe zet je een topic cluster op?

In Moz kun je zien welke pagina op dit moment het beste wordt gevonden voor een bepaald zoekwoord. In het geval van Pokon wordt de Cactus plantenpagina met verzorgingstips het meeste getoond na het intypen van het zoekwoord ‘cactus’. Dit wordt dan ook de pillar pagina van het topic cluster cactus.

Vervolgens brengen we in kaart welke content er al is geschreven rondom het onderwerp cactus.

Zo zijn er bijvoorbeeld twee Pokon productpagina’s gerelateerd aan het onderwerp cactussen (Pokon cactus potgrond en Pokon cactusvoeding), een blog over de lidcactus en een inspiratie-artikel met leuke cactuspotten. Al deze pagina’s worden herschreven en geoptimaliseerd.

In Google Search Console verzamelen we aan cactus gerelateerde zoektermen die interessant zijn voor de clusterpagina’s. Dat is dan ook de reden dat we een blog toevoegen over soorten cactussen en er nu nog een blog op de planning staat over bloeiende cactussen.

De laatste stap is het verwerken van de juiste links op alle pagina’s. Vanaf de pillar page verwijzen we door naar de clusterpagina’s en vanaf elke clusterpagina wordt met de anchor tag ‘cactus’ terugverwezen naar de pillar page.

Hoe gaan we het resultaat meten?

Pokon stelde terecht de vraag: “Klinkt goed, die topic clusters… maar hoe gaan we het resultaat meten?”

Omdat het verbeteren van de organische vindbaarheid een langetermijnstrategie is, zullen we de eerste weken dan ook niet direct resultaat zien na het toepassen van de topic clusters.

In het KPI-document waar we alle resultaten van Pokon op het gebied van online marketing monitoren, hebben we op het tabblad ‘Topic Clusters’ in eerste instantie voor twee meetmomenten gekozen: een nulpuntmeting en een meting van de resultaten na drie maanden.

De nulpuntmeting is voornamelijk interessant voor bestaande clusterpagina’s die geoptimaliseerd zijn, bij nieuwe clusterpagina’s zetten we alle KPI’s bij de nulpuntmeting op 0.

Op beide meetmomenten meten we zowel de pillar page als de clusterpagina’s op de volgende KPI’s:

  • Aantal paginaweergaven
  • % Paginaweergaven via organic search
  • Aantal klikken vanuit de zoekmachine
  • CTR (Click Through Rate = percentage klikken dat naar de website leidt o.b.v. totale aantal vertoningen)
  • Gemiddelde positie in de zoekmachine
  • Zoektermen

Om deze KPI’s in kaart te brengen, maken we uiteraard gebruik van Google Analytics, maar zetten we ook Google Search Console en onze SEO-tool Moz in om bijvoorbeeld de CTR en de gemiddelde positie in de zoekmachine te monitoren en gebruikte zoektermen in kaart te brengen.

Vooral dat laatste vind ik interessant, omdat deze zoektermen ook direct handvatten bieden voor het creëren van nieuwe clusterpagina’s. Een topic cluster is immers nooit af!

Ik verwacht dat we na het tweede meetmoment over drie maanden nog extra meetmomenten inlassen, bijvoorbeeld na zes maanden en een jaar vanaf de nulpuntmeting.

Ik ben erg benieuwd of we de resultaten van onze topic cluster strategie in de zoekmachine terug gaan zien, uiteraard zal ik een update blog schrijven zodra we meer inzicht krijgen in de resultaten!

Na het lezen van deze blog enthousiast geworden over deze nieuwe SEO-trend? Stuur mij gerust een mail via nicole@media-artists.nl of bel mij op 0318-240167, ik vertel u er graag meer over!

Ontvang automatisch tips en meer informatie in jouw inbox Klik hier

Reacties

//blog/comments/comment[active='1']

Warren Gay

25-04-20
Great post! Thanks for sharing this article as it is very helpful in building sites like my landscaping manassas va

Michael

27-04-20
Amazing SEO article! I kinda get the idea but I need to analyze it all. Just not really sure... Please update me of this strategy. roofing Ashburn VA

De

06-05-20
Great info...SEO can be a challange, Thank you so much for trying to clear out the fog! So much, and very helpful for my septic business. Septic

Jessica H.

17-05-20
Revolutionary work you have here. seo for small businesses

BlackSoft

21-05-20

Grgory

21-05-20

Jenny

25-05-20
Jenny Focker was CEO in Biuro rachunkowe Toruń cennik and they fired her

Stanley

25-05-20
Stanley told me that seo clasters dont work

Mike888

25-05-20
Great SEO article! Thanks for sharing this and hoping for an update on this! &

Earl Bennet

02-06-20
Topic cluster are the new thing in seo. LED Boards

Jason Banc

02-06-20
Thank you for clarifying this! SEO is indeed a broad thing that we all should learn. Full Service SEO

Lucille Bane

02-06-20
Embrace long-tail keywords. Don't limit yourself with a strategy that only targets generic/ambiguous keywords. That's one thing we should remember. concrete contractors rochester mn stamped concrete cincinnati Affiliate Marketing SEO

Lucy

02-06-20
Thanks for sharing! Niagara Falls Tree Service

Cameron

02-06-20
Clarifying this makes it a lot easier. Thank you! Wedding planner gas water heater

Johnny

05-06-20
Thanks for sharing this SEO article! pest control in Ashburn

delhis

07-06-20
Welcome to MGA the world of Csgo, where you will have gaming escapades of your life. MGA offers you luxe en prime accounts because we believe in the trance of gaming experience and nirvana that can be reached by CSGO, MGA helps you to achieve that.
buy csgo accounts and Why should you choose buyacsgosmurf over other portals similar to this one? Well firstly, the reason is that we have tied up with ShopRankedAccounts, the current leaders in providing smurf accounts to gamers.
csgo smurf

ravi23

07-06-20
Our prior goal is to surpass all the expectations of our client by providing outstanding customer support service, greater value and increased flexibility which in results optimize system functionality and improve operation efficiency. erp development company in India
erp for manufacturing industry
best erp software company in india
pharma erp software
online erp software india
pharmacy software india

Palistan

07-06-20
ich bin auch SEO Master

Shoun

09-06-20
We are best Professional SEO, Digital Marketing, Web Designing and Web Development Company in Bangalore.
top seo agency in bangalore
digital marketing company in bangalore
best seo expert in bangalore
PPC agency in bangalore

Visa

09-06-20
We all come to work everyday to solve the most basic to the most complex visa related problems. We are passionate about providing you best suited solution to your needs.
canada visa lawyer in india
canada express entry
australia immigration skill assessment

Tacoma Landscapings

25-06-20
Great and amazing SEO article. I'm looking forward for your next blog. Lawn Care Services

Rhey Go

27-06-20
Impressive SEO topic clustering method. Hoping for an update on this article. https://plumbingchantillyva.com

Plaster

27-06-20
Always eager to learn SEO. Plasterer Lake Macquarie

Bricklayer

27-06-20
People do not realise the power of SEO nowadays. Bricklayer Lake Macquarie

Juan

27-06-20
Muchas gracias por compartir esta informacion. Volquetes Capital Federal

MR136

27-06-20
Impressive SEO article! Thanks for sharing this topic clustering SEO. insurance restoration roofing

Stacy Keach

30-06-20
I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. Thank for sharing!https://www.tulsaareafencing.com

Carly Kan

02-07-20
This is fantastic info and I know I learned a lot from it. Thank you for sharing for the community. Web Design Hawaii

Plaats een reactie