dit staat er vandaag op het menu.

/blogs/blog/media/medium[active="1"][1]
design

Waarom videomarketing? De voor- en nadelen

design

Waarom videomarketing? De voor- en nadelen

28 mrt 2020

Online video’s. Soms zeer irritant, maar vaak ook erg nuttig. Moet u zich als bedrijf zijnde bezig houden met online video marketing?

In dit blogbericht zal ik mij richten op het eerste aspect: welke voordelen en nadelen biedt video marketing?

Note: in dit blogbericht wordt met de term ‘video marketing’ gerefereerd aan ‘online video marketing’

Wat is video marketing?

De term is vanzelfsprekend. Ter verduidelijking verwijs ik graag naar de definitie die toonaangevend platform omtrent online berichtgeving Frankwatching hanteert:

“Bij online videomarketing gaat het om het promoten van merken, producten of diensten door middel van video.” - Frankwatching

In feite betreft het dus elke video die gemaakt wordt voor een organisatie, die online ingezet gaat worden. De term ‘promotie’ is namelijk zeer breed!

Filmt u hoe uw medewerkers zich tijdens de lunch in de kantine gedragen? Ook dan promoot u uw organisatie!

De voor- en nadelen van online video marketing

Wat is de toegevoegde waarde van online video marketing? Een uiteenzetting van de belangrijkste voor- en nadelen. Natuurlijk moet u deze voor- en nadelen wel in het perspectief van uw organisatie plaatsen!

Voordelen

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. De combinatie van beelden met woorden is natuurlijk nog sterker!

Complexe vraagstukken

De combinatie van beeld, geluid en tekst versterkt niet alleen de boodschap; de sterke kanten van elk onderdeel kunnen gebruikt worden om de zwakke kanten van de andere onderdelen teniet te doen.

Wanneer ik bijvoorbeeld uit wil leggen hoe de hink-stap-sprong eruit ziet, dan is het gemakkelijker om dat met beelden te doen in plaats van met tekst.

Meer verkopen en meer leads

Wanneer personen uw producten gebruikt zien worden of zien bewegen, wordt dit product voor hen een stuk tastbaarder. Met alle gevolgen van dien.

De kans op de aankoop van een product is na het kijken van een productvideo 64% - 85% groter, aldus het gerenommeerde Analytics-blog Kissmetrics.

Breder publiek bereiken

De ene persoon kijkt liever een video dan dat hij teksten leest, de ander luistert liever. Door te variëren in de vorm waarin content aangeboden wordt, kan een groter publiek aangesproken worden dan wanneer hetzelfde type informatiedrager constant gebruikt wordt.

Daarnaast biedt video nog een extra voordeel; additioneel bereik doordat personen sneller geneigd zijn om video's te delen dan platte stukken tekst. En zo bereikt u weer de connecties van de delers!

Binding van websitebezoekers

Verbeter de band met uw huidige websitebezoekers, door hen video aan te bieden: content die hen langer op de website doet blijven.

De inhoud van uw video kunt u bijvoorbeeld bepalen aan de hand van 5 vragen die u uzelf kunt stellen wanneer u op zoek bent naar ideeën voor content.

Branding

Video leent zich ideaal om uw organisatie 'een gezicht' te geven. U stimuleert bijvoorbeeld herkenbaarheid door dezelfde personen en formats in de video's naar voren te laten komen.

Daarnaast kunt u het beeld dat personen van uw organisatie hebben, bijstellen. Een video over uw medewerkers, kantoor of bedrijfsuitje geeft namelijk een heel ander, persoonlijk beeld!

Nieuwe advertentiemogelijkheden

Een video kan op geheel andere sites en methoden gepromoot worden dan tekstuele of statische advertenties.

Adverteren op YouTube via Google Adwords ligt natuurlijk voor de hand (hierover in een toekomstig blogbericht meer!), maar geheel nieuwe advertentienetwerken openen ook haar poorten voor video advertising.

En de uitgaven aan video advertising nemen alleen maar toe, waardoor steeds meer platformen zich hier op zullen richten!

Emoties oproepen

Met behulp van beeld en geluid worden over het algemeen meer emoties opgeroepen dan met behulp van tekst. En emoties verkopen! Al helemaal wanneer deze gecombineerd worden met informatie waarmee tevens ingespeeld wordt op rationele aspecten.

Bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande, door ons geproduceerde, introductievideo voor de online maffia game Mobstar. Welke emoties komen bij u naar boven?

Bent u nog niet overtuigd? Lees dan hier en hier verder voor nog meer pluspunten van video marketing.

Nadelen

Video marketing vergt investeringen

Linksom of rechtsom, uitbesteed of niet; het produceren van een video kost over het algemeen meer tijd, geld, energie en aandacht dan het schrijven van een stuk tekst.

Zoekmachines kunnen de inhoud van video's niet zien

Hoewel video's goed kunnen scoren in de zoekresultaten, kunnen zoekmachines de inhoud van video's niet zien en analyseren, zoals bij tekst doorgaans wel het geval is.

In het volgende blogbericht over video optimalisatie gaan we nader in op de mogelijkheden die u heeft om uw video zo goed mogelijk aan te bieden bij zoekmachines en gebruikers.

Personen zonder geluid of bewegende beeld worden uitgesloten

Waar mogelijk een breder publiek geïnteresseerd raakt in uw product, dienst of organisatie, worden met video's ook personen uitgesloten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer zij de video niet kunnen bekijken op het gebruikte apparaat.

Starten met video marketing?

De voorgaande voor- en nadelen kunt u meenemen in uw overweging om activiteiten op video marketing te richten. Natuurlijk moet de eindgebruiker wel altijd centraal staan: de video moet inhoud bevatten die van toegevoegde waarde is voor de kijker.

U kunt nu natuurlijk hals over kop starten met het produceren van een video: dat zou ik natuurlijk graag zien! Wij kunnen uiteraard ook tezamen met u uw video realiseren.

Toch zijn er een aantal punten waar u op zou kunnen en moeten letten bij de productie, plaatsing en promotie van uw video. Dat wil zeggen: wanneer u een maximaal effect wilt nastreven! Net als bij tekst, kunnen video's ook geoptimaliseerd worden op het gebied van de gebruikerservaring, de invloed op conversies en de vindbaarheid in zoekmachines.

Zoals gewoonlijk is dit overzicht niet allesomvattend. Ziet u andere voor- en nadelen van video marketing? Deel het met ons in de comments!