dit staat er vandaag op het menu.

/blogs/blog/media/medium[active="1"][1]

Google Analytics 4: de tool die zich meer richt op betrokkenheid van de websitebezoeker

20 jul 2023

Google Analytics 4 is de allernieuwste versie van de meest bekende tool van Google waarmee je je website kunt monitoren. Deze overgang ligt al in het verleden: 1 juli. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om in het oude en vertrouwde Universal Analytics terug te keren voor data. Deze nieuwe versie heeft een heleboel nieuwe features en mogelijkheden om je site te meten en te begrijpen. Maar wij begrijpen heel goed dat deze overgang voor veel beginners nog wel een gedoe kan zijn. En hoe haal je de juiste data op om je website een boost te geven? No worries, we got your back! In deze blog gaan we je uitleggen hoe je Google Analytics 4 kunt gebruiken, speciaal voor beginners. We zorgen er ook voor dat je alle belangrijke termen snapt. Dus laten we aan de slag gaan en samen jouw website naar een hoger niveau tillen!

De basis: wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis online tool van Google. Je kunt ermee zien hoe bezoekers jouw website gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je hebt gehad, waar ze vandaan komen, wat ze op je site doen en hoelang ze blijven. Google Analytics is superhandig om te begrijpen hoe je website het doet en wat er beter kan. Met die info kan jij je site aanpassen, zodat het nog beter aansluit bij wat je bezoekers willen en om het gebruiksgemak te verbeteren.

Google Analytics 4: zowel een nieuw innerlijk als uiterlijk

Google Analytics 4 is de nieuwe versie van Google Analytics. Het heeft een hele nieuwe look en dat kan even wennen zijn. Deze versie is speciaal ontworpen om je dieper inzicht te geven in hoe mensen jouw website en app gebruiken. Het gebruikt machine learning om data te verzamelen en te analyseren.

Je kunt nu ook bezoekers volgen op verschillende apparaten en kanalen. Daarnaast heeft het coole extra functies, zoals het maken van aangepaste doelgroepen en het volgen van gebeurtenissen op je website of app. Het meten van verkeer op je website gebeurt op een andere manier met Google Analytics 4.

Voorheen was het zo dat gebeurtenissen zoals paginaweergaven, downloads en aankopen gekoppeld werden aan gebruikersinformatie zoals leeftijd, geslacht, en locatie

Maar nu, met al die nieuwe apps en onepage-sites, is deze manier niet meer de beste manier om te zien hoe mensen een website ervaren/gebruiken. In plaats van die sessies en paginaweergaven aan elkaar te knopen, meet GA4 allemaal losse events. Elke gebeurtenis stuurt extra info mee via parameters. Dus we kunnen nu automatisch de scroll-diepte, videoweergaven, downloads en andere dingen meten. Hierbij draait het meer om wat echt belangrijk is: waardevolle bezoeken en interacties!

Over het algemeen geeft Google Analytics 4 je meer mogelijkheden om het gedrag van bezoekers op je website en app bij te houden. Zo krijg je een beter inzicht in hoe ze het gebruiken en wat er op zowel korte als lange termijn verbeterd kan worden. Als je al Google Analytics Universal gebruikt, moet je eerst overstappen naar Google Analytics 4 door een nieuw account aan te maken en je website of app daar aan te koppelen.

Welke features heeft Google Analytics 4?

Hier zijn de belangrijkste dingen die je met deze nieuwe versie kunt meten:

Aantal gebruikers: je ziet het totale aantal gebruikers dat je website of app bezoekt. Ook kun je zien hoeveel nieuwe gebruikers er zijn en hoeveel gebruikers terugkomen. Nieuwe gebruikers zijn mensen die nog niet eerder op je website zijn geweest.

Demografische en interesse gegevens: Google Analytics 4 verzamelt de demografische gegevens en interesses van je bezoekers. Denk aan leeftijd, geslacht en interesses op basis van hun online activiteiten. Dat helpt bij het maken van doelgerichte marketingcampagnes.

Verkeersbronnen: met Google Analytics 4 kun je zien waar je bezoekers vandaan komen. Je ontdekt dus via welke weg ze op jouw website of app terecht komen. Dit helpt je te begrijpen welke kanalen het beste werken om bezoekers aan te trekken.

Gebruiksgedrag:. Je kunt zien welke pagina's ze bekijken, hoe lang ze blijven hangen en of ze terugkomen. Ook kun je gegevens verzamelen over hoe gebruikers door de website of app navigeren, zoals het aantal keren dat ze op links klikken en de zoekfuncties die ze gebruiken. Dit helpt je te begrijpen waar bezoekers geïnteresseerd in zijn en hoe je de gebruiksvriendelijkheid kunt verbeteren.

Conversies: Met Google Analytics 4 kun je bijhouden of bezoekers op je website of app bepaalde belangrijke acties uitvoeren, zoals het invullen van een contactformulier of het kopen van een product. Deze metingen dienen wel handmatig ingesteld te worden. Zo kun je zien hoe effectief je website of app is in het stimuleren van bezoekers om deze acties te ondernemen.

Gebeurtenissen: Google Analytics 4 kan volgen wat mensen doen op je website of app. Bijvoorbeeld: klikken op knoppen, formulieren invullen, video's bekijken. Het laat zien wat bezoekers interessant vinden en hoe je de site beter kunt optimaliseren.

Google Analytics 4: geen bounce, maar engagement

In Google Analytics 4 zeggen we gedag tegen de oude 'Bounce Rate' en verwelkomen we de 'Engaged Sessions'. Deze nieuwe maatstaf laat zien hoeveel sessies klanten echt betrokken zijn op je website. Een sessie wordt als betrokken beschouwd wanneer een klant langer dan 10 seconden op de website blijft, een conversie of gebeurtenis plaatsvindt, of wanneer er meerdere pagina's worden bekeken.

Dus geen zorgen meer over dat ene cijfer van het bouncepercentage. We gaan nu rechtstreeks naar de essentie: hoeveel klanten echt interactie hebben met je website.

Google Analytics 4: de voordelen

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4? Nou, GA4 biedt je nieuwe waardevolle inzichten waarmee je gerichte marketingbeslissingen kunt nemen en jezelf beter kunt voorbereiden op de toekomst. Hier zijn de belangrijkste voordelen van Google Analytics 4:

  1. Met behulp van Machine Learning kan GA4 voorspellingen doen en ontbrekende (cookie)data invullen. Dit is geweldig, omdat cookies steeds vaker worden geblokkeerd en privacy steeds belangrijker wordt.
  1. GA4 kan gegevens van websites en apps in één account verwerken en volgt gebruikers op verschillende apparaten in uitgebreide klant rapporten.
  1. IP-adressen worden altijd geanonimiseerd in GA4, dus het voldoet volledig aan de nieuwste privacyrichtlijnen.
  1. Met de geavanceerde zoekfunctie van GA4 kun je sneller relevante (diepere) gegevens opzoeken en betere marketing beslissingen nemen.
  1. GA4 meet automatisch relevante gebeurtenissen zoals scroll-diepte, externe kliks, videoweergaven en downloads. In de oude versie moest dit apart worden geconfigureerd, maar nu gaat het automatisch.

Wil jij meer leren over deze specifieke tool?

Bij Media Artists staan we klaar om je te ondersteunen bij de overgang naar of uitbreiding van Google Analytics 4. We begrijpen dat deze verandering belangrijk is voor jouw bedrijf en we zijn hier dan ook om je te begeleiden. Met onze expertise en ervaring in digitale marketing helpen we je graag bij het implementeren en optimaliseren van Google Analytics 4, zodat je waardevolle inzichten kunt blijven verkrijgen en je bedrijf kunt laten groeien. Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 0318 - 700 673 of stuur een mail naar onze SEA expert Edwin van Wijk.