dit staat er vandaag op het menu.

/blogs/blog/media/medium[active="1"][1]
marketing

Waarom videomarketing? De voor- en nadelen

12 sep 2022

Videomarketing, een groeiende optie om jouw bedrijf op de kaart te zetten. Je komt ze tegenwoordig overal tegen. Er worden steeds meer animatievideo’s, video podcasts, livestreams en bedrijfsvideo’s online geplaatst. Maar wat houdt videomarketing nou eigenlijk in en welke voor- en nadelen hangen eraan?


Wat is video marketing?

“Bij online videomarketing gaat het om het promoten van merken, producten of diensten door middel van video.” - Frankwatching

Elke video die online wordt gezet valt onder videomarketing. Dit gaat dus over bedrijfsvideo’s die op de website geplaatst worden, maar ook over video's op de social mediakanalen. De video’s die je maakt over de bedrijfscultuur en vervolgens op social media plaatst horen dus ook bij videomarketing. Het begrip “promoten” in de definitie is dus erg breed.

Door middel van een goede video zet je jouw bedrijf op de kaart. Maar wat is een goede video? Jij bepaalt de manier waarop je indruk wilt maken op je klanten. Wij adviseren en helpen graag mee! Dit kunnen wij onder andere doen door jouw video’s te adverteren, meer hierover lees je in dit artikel.


De voor- en nadelen van online video marketing

Videomarketing wordt dus steeds populairder, maar heeft het ook een toegevoegde waarde of verspil jij jouw tijd eraan? Kortom; wat zijn de voor- en nadelen van videomarketing? Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met daaronder een toelichting per punt.


Voordelen

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. De combinatie van beelden met woorden is natuurlijk nog sterker!

Complexe vraagstukken

De combinatie van beeld, geluid en tekst versterkt niet alleen de boodschap; de sterke kanten van elk onderdeel kunnen gebruikt worden om de zwakke kanten van de andere onderdelen teniet te doen.

Wanneer ik bijvoorbeeld uit wil leggen hoe de hink-stap-sprong eruit ziet, dan is het gemakkelijker om dat met beelden te doen in plaats van met tekst.

Meer verkopen en meer leads

Wanneer personen uw producten gebruikt zien worden of zien bewegen, wordt dit product voor hen een stuk tastbaarder. Met alle gevolgen van dien.

De kans op de aankoop van een product is na het kijken van een productvideo 64% - 85% groter, aldus het gerenommeerde Analytics-blog Kissmetrics.

Breder publiek bereiken

De ene persoon kijkt liever een video dan dat hij teksten leest, de ander luistert liever. Door te variëren in de vorm waarin content aangeboden wordt, kan een groter publiek aangesproken worden dan wanneer hetzelfde type informatiedrager constant gebruikt wordt.

Daarnaast biedt video nog een extra voordeel; additioneel bereik doordat personen sneller geneigd zijn om video's te delen dan platte stukken tekst. En zo bereikt u weer de connecties van de delers!

Binding van websitebezoekers

Verbeter de band met uw huidige websitebezoekers, door hen video aan te bieden: content die hen langer op de website doet blijven.

De inhoud van uw video kunt u bijvoorbeeld bepalen aan de hand van 5 vragen die u uzelf kunt stellen wanneer u op zoek bent naar ideeën voor content.

Branding

Video leent zich ideaal om uw organisatie 'een gezicht' te geven. U stimuleert bijvoorbeeld herkenbaarheid door dezelfde personen en formats in de video's naar voren te laten komen.

Daarnaast kunt u het beeld dat personen van uw organisatie hebben, bijstellen. Een video over uw medewerkers, kantoor of bedrijfsuitje geeft namelijk een heel ander, persoonlijk beeld!

Nieuwe advertentiemogelijkheden

Een video kan op geheel andere sites en methoden gepromoot worden dan tekstuele of statische advertenties.

Adverteren op YouTube via Google Adwords ligt natuurlijk voor de hand (hierover in een toekomstig blogbericht meer!), maar geheel nieuwe advertentienetwerken openen ook haar poorten voor video advertising.

En de uitgaven aan video advertising nemen alleen maar toe, waardoor steeds meer platformen zich hier op zullen richten!

Emoties oproepen

Met behulp van beeld en geluid worden over het algemeen meer emoties opgeroepen dan met behulp van tekst. En emoties verkopen! Al helemaal wanneer deze gecombineerd worden met informatie waarmee tevens ingespeeld wordt op rationele aspecten.

Bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande, door ons geproduceerde, introductievideo voor de online maffia game Mobstar. Welke emoties komen bij u naar boven?

Bent u nog niet overtuigd? Lees dan hier en hier verder voor nog meer pluspunten van video marketing.


Nadelen

Video marketing vergt investeringen

Linksom of rechtsom, uitbesteed of niet; het produceren van een video kost over het algemeen meer tijd, geld, energie en aandacht dan het schrijven van een stuk tekst.

Zoekmachines kunnen de inhoud van video's niet zien

Hoewel video's goed kunnen scoren in de zoekresultaten, kunnen zoekmachines de inhoud van video's niet zien en analyseren, zoals bij tekst doorgaans wel het geval is.

Personen zonder geluid of bewegende beeld worden uitgesloten

Waar mogelijk een breder publiek geïnteresseerd raakt in uw product, dienst of organisatie, worden met video's ook personen uitgesloten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer zij de video niet kunnen bekijken op het gebruikte apparaat.


Voorbeelden van videomarketing

Voor verschillende klanten hebben wij meerdere video’s gerealiseerd. Één van deze klanten is Autobedrijf De Groot. “We hebben een nieuwe verkoopmedewerker nodig, hebben jullie nog een leuk idee?” “Ja, die hebben we zeker.” En zo stonden wij een paar dagen later bij de vestiging in Rhenen voor de opnames van deze videoproductie. De video die wij in samenwerking met hen hebben gerealiseerd is hier te bekijken:


Starten met video marketing?

Je weet nu wat videomarketing inhoudt en wat het voor jou zou kunnen opleveren. Ben je nou geïnteresseerd geworden in de verschillende mogelijkheden of wil je meer weten over de mogelijke kansen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via communicatie@media-artists.nl of 0318 700 673. Ook kan je ons contactformulier gebruiken.